Το Αεροδρόμιο

Το Αεροδρόμιο

Περί τα δυόμισι χιλιόμετρα βορειοδυτικά του χωριού, κοντά στον παλαιό δρόμο Λευκωσίας – Αμμοχώστου, βρίσκεται το αεροδρόμιο της Τύμπου. Κατασκευάστηκε από τους Βρετανούς κατά τη διάρκεια του Β/ Παγκοσμίου πολέμου, για τις τότε στρατιωτικές τους ανάγκες. Είχε δύο διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης, σε σχήμα Λ, από τους οποίους ο ένας είχε κατεύθυνση από τα Βορειοδυτικά προς τα Νοτιοανατολικά και ο δεύτερος κατεύθυνση περίπου από το Βορρά προς Νότο. Για την κατασκευή του αεροδρομίου της Τύμπου ο Γεώργιος Κωνσταντή Χατζησάββα αναφέρει τα εξής:

 «Τον Αύγουστο (του 1941) ήρθαν εγγλέζοι και εμετρούσαν μες τα χωράφια μας κάθε μέρα. Σε λίγες μέρες ακούστην ότι εκάμαν απαλλοτρίωση τα χωράφια μας να κάμουν αεροδρόμιο. Δεκατέσσερις Αυγούστου νύκτα ήρθαν εγγλέζοι στα καφενεία μας με ένα δικό μας διερμηνέα και είπαν μας όσοι δεν έχουν δουλειά και θέλουν να δουλέψουν νάλθουν αύριο στην τοποθεσία «Κόκκινες» και έχει δουλειά να δουλέψουν. Εσηκωθήκαμεν το πρωί 15 Αυγούστου της Παναγίας, δοξάζουμε το όνομα και τη χάρη της, κτυπά η καμπάνα, αντί να πάμε εκκλησία, τρέχει ο κόσμος στα χωράφια που μας είπαν. Νέοι, γέροι, γυναίκες, όλοι όσοι επήαμεν εβάλαν μας δουλειά όλους. Εδουλέψαμε δύο εβδομάδες ετέλειωσεν η λίστα επληρώσαν μας 12 μέρες, διότι εδουλεύκαν και Σαββάτο ακόμα, εδώσαν μας 36 σελίνια, 3 σελίνια την ημέρα και ήλθαμε χορευτοί στο σπίτι. Χαρές πως επιάσαμε έτσι λεφτά, διότι το μεροκάματο ήταν 10 γρόσια με 12 γρόσια και δεν είχε πάντα δουλειές. Επιάσαμεν πολλά λεφτά τότε που εργαζούμαστιν στο αεροδρόμιο, αλλά επιάσαν μας τα χωράφια μας και επληρώναν μας ενοίκιο δεκατρισίμιση γρόσια τη σκάλα».

Μετά τον πόλεμο, το αεροδρόμιο έμεινε αχρησιμοποίητο για να χρησιμοποιηθεί και πάλι γύρω στα 1956, την εποχή της διένεξης στο Σουέζ, σαν ενδιάμεσος σταθμός μεταφοράς προμηθειών.

Μετά την ανεξαρτησία το αεροδρόμιο εγκαταλείφθηκε. Οι πρόχειρες εγκαταστάσεις του ερημώθηκαν και οι δύο δίαυλοί του χορτάριασαν. Στην περιοχή του αεροδρομίου τα τελευταία χρόνια ήταν εγκατεστημένο στρατόπεδο της αεροπορίας της Κυπριακής Εθνοφρουράς.

Μετά την τουρκική στρατιωτική εισβολή και κατοχή του, το αεροδρόμιο επισκευάστηκε από τους Τούρκους και λειτούργησε από το 1975, συνδέοντας αεροπορικώς τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου με την Τουρκία. Το καλοκαίρι του 1976 ο ένας από τους δύο διαύλους επεκτάθηκε, ώστε να δέχεται μεγάλα αεροπλάνα. Αρχικά οι Τούρκοι έκτισαν πρόχειρες εγκαταστάσεις, αλλά μέχρι το Σεπτέμβρη του 1977 λειτούργησαν καινούρια κτίρια.

Το αεροδρόμιο χρησιμοποιούν οι λεγόμενες «Τουρκοκυπριακές αερογραμμές» που, ουσιαστικά, πρόκειται για λίγα αεροσκάφη τα οποία ανήκουν στις Τουρκικές Αεροπορικές Γραμμές. Το αεροδρόμιο λειτουργεί παράνομα, με τακτικές πτήσεις από και προς τα Άδανα, την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

Οι Τούρκοι ονόμασαν το αεροδρόμιο αυτό Ercan, που μπορεί να μεταφραστεί ως «γενναίο πρόσωπο».

Σχολιάστε